De aanloop naar de Edo periode

De aanloop naar de Edo periode

Een van de eersten die het belang van vuurwapens inzagen was Oda Nobunaga van de Oda clan, een machtige daimyō die oorspronkelijk het gebied rond Nagoya controleerde. Nobunaga had de ambitie om een einde te maken aan de voortdurende burgeroorlogen en verdeeldheid die Japan al jaren teisterde. Hij voerde die ambitie op meedogenloze manier uit met de steun van twee belangrijke vazallen: Toyotomi Hideyoshi en Tokugawa Ieyasu.

In 1582, het jaar waarin hij op een gewelddadige manier aan zijn einde kwam, had hij ongeveer de helft van Japan onder controle.

Zijn vazallen namen de taak op zich om de rest van Japan ook te onderwerpen aan het centrale gezag van het Shogunaat. Verschillen van mening en persoonlijke ambitie om Shogun te worden, leidden al snel tot een oorlog tussen de twee. De beslissing viel op 21 oktober 1600 in de slag bij Sekigahara. De legers van de Tokugawa clan versloegen uiteindelijk de Toyotomi clan en hun geallieerden.

Hoewel het nog een aantal jaren duurde voordat Tokugawa Ieyasu alle verzetshaarden had uitgeschakeld en de Toyotomi clan had gedecimeerd, wordt 1600 algemeen aangehouden als het begin van een nieuw tijd perk.
Ieyasu Tokugawa werd in 1603 tot Shogun benoemd door keizer Go-Yōzei.
Dit was het begin van de Tokugawa periode ofwel de Edo periode die een einde maakte aan de voortdurende oorlogen en een periode van vrede inluidde die meer dan 200 jaar zou duren onder leiding van Shoguns uit de Tokugawa clan.