Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Verslag Pinksterseminar 2022

  • Datum: 10 June 2022
  • Door: Queeny

Na twee jaar uitstel kon het Pinksterseminar eindelijk ook weer plaatsvinden!

Van alle dojo’s in Nederland kwamen er zo’n 40 deelnemers samen. Een grote toename in vergelijking met het laatste Pinksterseminar in 2019 waar 26 deelnemers aanwezig waren.

Op de vrijdagavond 3 juni kwamen de meeste mensen al aan op “de Slikken” in Westernieland. Na een lange reis voor vooral de mensen uit het zuiden, was het na het eten en eventueel een borreltje, al vroeg bedtijd. Het ontbijt was om 7.30 maar voor de vroegste vogels was er elke ochtend een meditatie moment met Tom om een uur of 6.00.  

Om 9.00 stonden we met z’n allen klaar voor de eerste dag in de Roakeldaishal in Warffum. Dit jaar stond het thema in het teken van sha en rei. Techniek valt onder sha, maar rei, wat de etiquette behelst, is net zo belangrijk. De zaterdagochtend werd dan ook ingeleid met een korte toelichting op dit onderwerp. Met name hoe we met elkaar aan gaan, zowel binnen als buiten de dojo. Hoe we respectvol omgaan met de plek waar we schieten en hoe we het materiaal waarmee we schieten verzorgen. En hoe alles zich uit in het schieten met elkaar in een sharei.

Als eerst werd er door Jaap sensei een aangepaste yawatashi sharei voorgeschoten, Daarna gevolgd met het voorschieten door alle aanwezige deelnemers. Met zo'n grote groep duurde dat ongeveer tot de lunchpauze. Na de pauze werd de training vervolgd met het schieten in sharei vorm. Tijdens dit Pinksterseminar was er voor het eerst ook een lesgevende rol weggelegd voor de assistenten. Zij hadden tijdens het voorschieten actief gekeken naar de kyu-graden en zij mochten afwisselend onder toeziend oog van Erik-sempai, Lammert of Sjef een deel van de les overnemen bij de aanwezige kyu-graden in shajo 2 en 3.

Al snel zat de eerste dag in de dojo er alweer op, en gingen we terug naar “de Slikken” waar we even konden bijkomen voor het avondeten. Na het avondeten was er ook nog een avondprogramma. De theorie die iedereen gevraagd is door te nemen voor het seminar werd hierin besproken en er was ruimte om hierover vragen te stellen. Vervolgens deden we gezellig gezamelijk materiaalonderhoud. Zo werden er onder anderen pezen onderhouden, nigirikawa’s vervangen, nokken gevijld etc. en eigenlijk was iedereen al gauw bezig met eigen materiaal of met het helpen van anderen.

Op zondag werd er na het groeten in shajo 1 en 2 de mochimato sharei geoefend tot en met de lunchpauze. De mochimato sharei wordt uitgevoerd als onderdeel van het renshi examen, dus eigenlijk een sharei voor gevorderden en een uitdaging voor minder gevorderden. Maar een nieuwe ervaring in het schieten met anderen en het afstemmen op elkaars timing. Na de lunch werd er weer aan schiettechniek gewerkt met individueel feedback, en een ronde vrij schieten aan het einde van de middag.

 

Na het avondeten was er weer plaats voor vragen stellen en materiaalonderhoud, maar de meeste mensen leken elkaar al gevonden te hebben voor bordspellen en gezellig bijkletsen met een borreltje.   

Op de laatste dag mochten Paula, Vincent en Queeny een hitotsumato sharei demonstreren. Normaliter wordt een hitotsumato alleen gevraagd bij een kyōshi examen, dus pas na het behalen van rokudan. Inclusief tasuki sabaki en hadanugi werd de hitotsumato sharei zo goed mogelijk uitgevoerd. Afgezien wat kleine foutjes zat het ritme, timing en de eenheid van de bewegingen er wel in. Ook deze sharei werd weer in shajo 1 en 2 geoefend tot de lunchpauze.

Na de pauze was het een spannend moment voor de vele aanwezige kyu-graden. Er waren namelijk wel 22 examenkandidaten die opgingen voor hun eerste of volgende kyu-graad. Uiteindelijk waren 20 kandidaten geslaagd voor hun examen. Een mooie prestatie, vooral gezien de intensieve drie dagen die ze al achter de rug hadden.


 

Na een afsluitende sharei van de dangraden, was het tijd voor de afsluiting. We keken terug op een mooie training met elkaar, goede energie, en een succesvol Pinksterseminar. Na een fotomomentje werd alles opgeruimd in zowel de sporthal als op de Slikken. Tenslotte was het afscheid nemen van elkaar op de Slikken, naar huis rijden, en bijkomen van het seminar.

Naam Behaalde graad Dojo
Kwafo Acquaah Arhin 1e kyu Kyō Ren Kan
Katja Hoogers 1e kyu Washinkan dojo
Bart Bennema 2e kyu Hunze dojo
Robert-Jan Merkx 2e kyu Washinkan dojo
Martijn Schendstok 2e kyu Kyō Ren Kan
Eric Volman 3e kyu Enshin dojo
Cor de Jong 3e kyu Enshin dojo
Hanneke Wetzer 3e kyu Kyō Ren Kan
Joshua Hau 3e kyu Washinkan dojo
Cyriel van Aar 3e kyu Washinkan dojo
Sally Saphi 3e kyu Enshin dojo
Rianne Schepers 3e kyu Hunze dojo
Emmy Drost 3e kyu Enshin dojo
Inez Lie-Piang 3e kyu Hunze dojo
Victor Emmen 3e kyu Washinkan dojo
Marcel de Boer 4e kyu Hunze dojo
Michiel Holtkamp 4e kyu Enshin dojo
Nick van Berlo 4e kyu Kyō Ren Kan
Jesaja Malawauw 4e kyu Enshin dojo
Colin Polder 5e kyu Kyō Ren Kan