Overslaan en naar de inhoud gaan

Examens

In de Tokugawa periode kende Japan in de verschillende Kyudo scholen al een rangordesysteem, waarbij verschillende niveaus voor kennisoverdracht werden gehanteerd. Een beginner kreeg stap-voor-stap toegang tot de 'geheime leer' van de school (okuden/hiden). Er was echter nog geen Kyu- of Dan-systeem zoals we vandaag kennen. Dit werd in de Meiji periode ingevoerd.

De meeste Budo disciplines in Japan kennen een Kyu- en Dan-systeem. Door verschillende landen in Europa is het Kyu systeem ingevoerd ter voorbereiding op het Dan examen.

In Nederland wordt gewerkt met de eisen per Kyugraad zoals beschreven in het Kyudo Manual.

 

Dan examens worden alleen afgenomen door de hoogst gegradueerde leraren namens de ANKF (All Japan Kyudo Federation) tijdens het IKyF/EKF seminars of in Japan. Verdere gedetailleerde uitleg wordt gegeven door de leraren van de KRN aan de leerlingen in de Dojo.

De KRN neemt 2 maal per jaar Kyu examens af, meestal begin maart en begin september. Ook tijdens het Pinksterseminar kan aan goed presterende deelnemers een hogere Kyu graad worden toegekend. Uitslagen worden op de wesbite van de KRN gepubliceerd onder het gedeelte dat toegankelijk is voor leden.
 
Elk examen, zowel op Kyu als op Dan nivo, bestaat uit een theoretisch (schriftelijk) deel en een praktisch deel, het voorschieten voor de examencommissie. Het voorschieten vindt plaats voor de makiwara voor 5e en 4e Kyu. Vanaf 4e Kyu vindt het voorschieten altijd plaats in de vorm van een Sharei (ceremonie) waarbij het doel op 28 meter afstand staat.

De examencommissie wordt voor elk examen samengesteld door de technische commissie van de KRN.