Overslaan en naar de inhoud gaan

Kyudo Renmei Nederland

De Kyudo Renmei Nederland (KRN) is in oktober 1980 mede opgericht door Siem van de Nieuwendijk.
De KRN heeft als doel om het beoefenen van Kyudo (Japans boogschieten) in Nederland te stimuleren. We volgen daarbij de traditionele Japanse Kyudo stijl van de Japanse Kyudo Federatie (ANKF).

Om onze leden toegang te geven tot internationale kyudo activiteiten zijn we actief lid van de Europese Kyudo Federatie (EKF) en de Internationale Kyudo Federatie (IKyF). Bij beide organisaties is de KRN de enige Nederlandse kyudo organisatie die door hen erkend is en die Nederland bij hen vertegenwoordigt. Aanmelding voor activiteiten van deze organisaties geschiedt dan ook via het bestuur van de KRN

De KRN zet zich ook in om samen te werken met kyudo stromingen in Nederland die niet aangesloten zijn bij de ANKF. Door kennisuitwisseling en deel te nemen aan elkaars activiteiten wordt het onderling begrip versterkt en bieden we iedereen die in Nederland kyudo beoefent de mogelijkheid om met elkaar te trainen.

Zoals het bestuur van de KRN verantwoordelijk is voor organisatorische en financiƫle aspecten van de vereniging, is de Technische Commissie (TC) verantwoordelijk voor de kyudo inhoudelijke aspecten. De TC bestaat uit de dojoleiders van de bij de KRN aangesloten dojo en de Shogo, d.w.z. de KRN leden die een ANKF leraar graad hebben behaald.

Bij de KRN zijn een aantal dojo aangesloten. De plekken in Nederland waar kyudo beoefent kan worden, zijn:  Amstelveen (NH), Haren (GR), Heerenveen (FR), Leiden (ZH), Nuenen (NB), Tilburg (NB) en Utrecht (UT).

Om de doelstellingen van de KRN te realiseren worden elk jaar een aantal vaste activiteiten georganiseerd. Dat zijn in elk geval:

 • Centrale Trainingen:
  Hier train je samen met KRN leden uit verschillende dojo onder leiding van ervaren leraren. Bij de training komen de verschillende aspecten van kyudo aan de orde.
 • Wedstrijden:
  De KRN organiseert, meestal in het najaar, de Nederlandse Kampioenschappen (NK) Kyudo. Uit de beste schutters van het NK worden de teams samengesteld die kunnen meedoen aan de tweejaarlijkse Europese Kampioenschappen georganiseerd door de EKF en de vierjaarlijkse Wereldkampioenschappen Kyudo die georganiseerd worden door de IKyF.
 • Pinksterseminar:
  Het Pinksterseminar is een meerdaags Kyudo seminar dat rond Pinksteren georganiseerd wordt. Tijdens het seminar kun je op een intensieve manier werken aan de verschillende aspecten van je kyudo.
 • Nieuwjaarschieten:
  Het nieuwe jaar wordt traditioneel geopend met het Nieuwjaarsschieten. Na opening van het jaar met een speciale Kyudo ceremonie met een fluitende pijl, vinden er teamsgewijs en individueel kyudospellen plaats. Met een gezamenlijke toast wordt het evenement afgesloten.
 • Kyu examens:
  In Kyudo kennen we, net als in andere Budo disciplines, graden voorafgaand aan de Dan-graden. Dat zijn de Kyu graden die lopen van 5e Kyu tot 1e Kyu. In principe geeft de 1e Kyu graad bij de KRN een KRN lid automatisch toegang tot seminars en examens (shinsa) op Dan-graad niveau. Kyu examens worden door de KRN meerdere keren per jaar afgenomen waarbij een door de TC ingestelde jury de prestaties beoordeelt.

Naast deze activiteiten organiseert de KRN speciale activiteiten op een ad hoc basis, ofwel met een nationaal ofwel met een internationaal karakter.