Overslaan en naar de inhoud gaan

5th International Kyudo Seminar in Nagoya

Nu het laatste KRN lid ook weer veilig geland en thuis is zit de trip naar Japan erop. Wat een reis is het geweest. Ongelofelijk mooi en succesvol.

In februari vertrokken 14 van de 99 KRN leden naar Japan voor het 5th International Kyudo Seminar en het 4th World Kyudo Taikai. Een grote groep en zeker als je het bekijkt ten opzichte van het totaal aantal leden.

Het seminar werd gehouden in de Nippon Gaishi Hall in Nagoya en was verdeeld in twee categorieën. Schutters tot en met 3e dan gingen naar het B seminar, en 4e dan en hoger naar het A seminar.

Zoals veel dingen goed geregeld zijn Japan, verliep ook dit seminar vlekkeloos. Honderden schutters waren aanwezig maar vonden zonder problem hun weg tijdens deze dagen in de super grote hal.

De hoofd locatie had 5x een 5-mato shojo. Een mega hal dus.Zeker met alle tribunes nog aan de zijkant. Behoorlijk indrukwekkend om voor de eerste keer binnen te stappen. Naast deze hal was er nog een zaal (ter grootte van waar we trainen in Apeldoorn) als extra waar vooral de mudan trainden.

Het B seminar, (waaraan namens de KRN, Yuze, Eric, Selwa, Martijn Joshua, Paula, Pauline, Luuk, Vincent, Jeroen, Sjef en André deelnamen) vond plaats maandag 26 feb en dinsdag 27 feb. Na een zeer snelle registratie van alle honderden aanwezigen werd iedereen op tijd verwacht in de shajo. Na het gebruikelijke openingswoord kon het seminar beginnen.

Natuurlijk wilden de sensei zien waar mee ze aan de slag mochten, dus iedereen mocht twee pijlen voorschieten. We hadden in elke shajo 4 leraren en een vertaler. Iets waarvan ik later begreep nog nooit was voorgekomen. Het was ook wel fijn, want zo was er veel tijd voor persoonlijke aanwijzingen bij elke leraar op mato 1-4 terwijl je zelf mocht oefenen op mato 5. Er werden dus veel meer pijlen geschoten dan de “beloofde/voorspelde 4-6 per dag”.

Hier en daar ging er ondanks de vertaling veel informatie verloren en bleek mitori geiko samen met de 3 vertaalde woorden de manier van leren.

Desalniettemin heeft iedereen zeker wat aanwijzingen gehad waarna ze weer verder kunnen.

Dat wat geleerd was kon op 28-feb in de praktijk gebracht tijdens het examen. Het seminar was al druk, maar daar kwamen nog een paar honderd man bij tijdens de examen dag. Wat een drukte. Je kon natuurlijk wel zien dat ze er in Japan ervaring mee hebben, want ook dit verliep zo goed. Ook hier hoefde je geen Japans te spreken om te snappen waar je naar toe moest. Toch wel fijn.

De examens verliepen vlot en met wisselende resultaten. Het blijft altijd een moment opname natuurlijk, maar het is sowieso een mooie ervaring en goed leermoment. Je schiet onder andere omstandigheden en met andere mensen dan waarmee je normaal traint. 

Geslaagd zijn Eric en Yuze voor hun Shodan, Selwa, Martijn en Joshua voor Nidan, Luuk heeft zijn Sandan gehaald en Jeroen zijn Yondan. 

Een mooi resultaat voor KRN met 7 nieuwe graden. GEFELICTEERD allemaal.

 

 

Na de examen dag was het tijd voor de 4e World Kyudo Taikai waaraan ook Nederland deelnam. Paula leidde Jeroen en Ryunosuke de shajo binnen, met Vincent (die vanwege zijn schouder blessure niet kon schieten) als team support / reserve.

Ook dit was weer een heel mooie ervaring voor Team NL. Het schieten ging die dag anders dan we van ze gewend waren en helaas kwamen ze niet door de voorrondes. Toch ook hier viel veel te leren.

Japan die met twee teams deelnamen liet even zien dat Kyudo uit japan komt en hielt de eer hoog door 1ste en 2e te worden. Het team uit Roemenië en Duitsland werd gedeeld derde. 

Deze dagen vlogen voorbij, en voor we het wisten waren de meeste van de KRN leden al klaar. Toch was het Kyudo Seminar nog niet voorbij.

Het A seminar, (waaraan Lammert en Ryunosuke deelnamen) moest nog plaatsvinden op vrijdag 1 en zaterdag 2 maart.

Alhoewel het A seminar voor yondan en hoger was, was het ook hier druk was Azië en Oceanië Sandan en lager waren ook aanwezig.

De dag begon hetzelfde als bij het B seminar met een openings woord en voorschieten. Het was mooi om zeker in Shajo 1 en 2 deze hoger gegradueerde aan het werk te zien. De sfeer in de zaal was toch anders dan tijdens het B seminar. Misschien omdat “ons moment” ook voorbij was. 

Het leuke van zo’n internationaal seminar is niet alleen het trainen natuurlijk, maar vooral ook het trainen met andere mensen. Tijdens deze dagen leer je veel nieuwe mensen kennen van over heel de wereld. En als je wat vaker internationaal traint, kom je vaker dezelfde mensen tegen. Super leuk. 

Waar het bij sommige blijft met een hallo en tot ziens, bouw je andere juist wel weer een betere band op. Groeit en gebeurd automatisch.

Natuurlijk kwamen we niet alleen voor een paar dagen kyudo naar Japan. Er is zo veel te zien en doen, en echt de moeite waard om toch lang in het vliegtuig te moeten zitten. Het was ook leuk om Queeny en Paul weer te zien die het daar in Tokio prima naar hun zin hebben. Dank jullie wel voor al jullie support aan de KRN leden. Het delen van jullie ervaringen, adviezen en support hebben de leden zeker geholpen en bijgedragen aan hun mooie reis/vakantie.

Iedereen die geweest is heeft weer mooie verhalen te vertellen van wat ze allemaal hebben meegemaakt. Ben je benieuwd? Vraag het ze gerust. Ze zullen graag hun ervaringen en verhalen met je delen om ook zo weer even terug zijn bij die mooie momenten daar in japan.

Het was een fijne succesvolle reis voor ons allemaal, en we hebben weer veel mooie ervaringen opgedaan waarvan we nog lang kunnen genieten.